Intoarcerea din CIC – ce trebuie sa stie angajatorii ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.

Intoarcerea din CIC – ce trebuie sa stie angajatorii ?

Potrivit art. 25 alin. (2) din OUG nr. 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare:

“Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1);

c) salariatei/salariatului care se afla in concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 11 alin. (1) lit. a).

Interdictia de mai sus se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

Din cele mentionate mai sus, rezulta faptul ca angajatorii nu pot concedia salariatii care se afla in CIC si, mai mult decat atat, sunt obligati sa-i primeasca inapoi la munca neavand voie sa-i dea afara nici in primele sase luni dupa ce acestia se intorc la munca.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

One Thought to “Intoarcerea din CIC – ce trebuie sa stie angajatorii ?”

  1. Gabriela

    Buna ziua
    Angajatorul este obligat sa primeasca angajatul inapoi la munca oferindu.i un post in localitatea unde a profesat anterior, sau in oricare alta localitate.

    Multumesc

Comentariul tau aici